Риба і рибопродукти – є важливою складовою повноцінного раціону харчування та незамінним продуктом харчування. У їхньому складі – незамінні амінокислоти, білки, жири, вуглеводи, вітаміни (В1, В2, В6, В12, РР, Н, С, А і D), ферменти та мінеральні речовини необхідні для розвитку і життєдіяльності організму людини, сприяють покращенню здоров’я та продовжують тривалість життя людини.

Найбільш цінними у рибі є жирні кислоти Омега-3, що попереджують ризик появи тромбів в судинах, покращують кровообіг в капілярах, знижують рівень шкідливого холестерину в крові, мінімізують ризик розвитку атеросклерозу.

Риба

З метою дотримання законодавства в сфері безпечності харчових продуктів попередження харчових отруєнь та ускладнень санітарно-епідемічного благополуччя населення рекомендуємо:

ОПЕРАТОРАМ РИНКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ РЕАЛІЗАЦІЄЮ РИБИ ТА РИБОПРОДУКТІВ:

дотримуватися вимог чинного законодавства щодо реалізації риби; мати в наявності:

  • державну реєстрацію потужностей суб’єктів господарювання, що вирощують рибу та інші водні живі ресурси, з метою подальшого їх обігу та транспорту для перевезення риби і рибопродуктів;
  • ветеринарне свідоцтво Ф-1, яке засвідчує якість та безпеку живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об'єктах (видається 1 раз на рік на всю партію вирощеної живої риби або інших водних живих ресурсів (кількість вирощених в окремому ставку, іншому водному об'єкті (його ділянці), незалежно від об'єму води в них та їх площі);
  • супровідні ветеринарні документи на кожну партію риби живої;
  • сертифікати відповідності на готову рибну продукцію промислового виробництва (декларації виробника, експертні висновки акредитованих лабораторій), товаро-транспортні накладні;
  • під час продажу - повний комплект санітарного одягу та медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду (1 раз на рік);
  • забезпечити умови, терміни зберігання та реалізації риби і рибопродуктів: при температурі води +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години, осінньо-зимовий період - 48 годин.

Забороняється продаж риби і рибних продуктів на ринках міста та в торгівельній мережі:

  • яка не мають належного товарного вигляду;
  • з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, м'якою консистенцією м'яса, каламутними запалими очима;
  • при недотриманні температурних режимів реалізації; при відсутності:
  • на кожну партію риби свіжої та промислового виробництва товаро- транспортних накладних, сертифікатів відповідності, які засвідчують якість та безпеку;
  • експертного висновку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку.

ПОКУПЦЯМ:

  • не купувати будь-яку рибу та рибопродукти у невстановлених місцях, рибні консерви домашнього виготовлення;
  • терміни зберігання і реалізації живої риби при температурі води в акваріумі +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години, осінньо- зимовий період - 48 годин;
  • звертати увагу на стан живої риби, температуру та терміни реалізації;
  • цікавитися експертними висновками на дані партії живої риби, товаро- транспортними накладними на рибопродукти: солену, копчену, в’ялену, сушену рибу, рибні консерви, пресерви;
  • при виникненні будь-якої підозри – звертатися в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

Не нехтуйте нашими рекомендаціями.

Дотримання їх допоможе Вам уникнути харчових отруєнь та зберегти здоров’я рідним і близьким.

Могилів-Подільське районне управління ГУ Держпродспоживслужби

у Вінницькій області

~•~•~•~•~•~•~•~•~

Слідкуйте за новинами Могилів-Подільської міської ради також у соціальних мережах